Psihoterapia Psihanalitica
Psihoterapia se adreseaza copiilor, adolescentilor si adultilor, fie in cadrul unei terapii individuale, fie cu accent pe o relatie cum ar fi diada mama/tata-copil, frati, parteneri de cuplu.
CE ESTE O PSIHOTERAPIE PSIHANALITICA?
Este un spatiu de intalnire si regasire interioara, un spatiu de dialog verbal si non-verbal, in centrul acestuia stand pacientul, cu unicitatea fiintei sale bio-psiho-sociale din acel moment.
Psihoterapia psihanalitica este o terapie cauzala, ceea ce e esential. Esenta ei consta în ideea ca fenomenele psihopatologice si vindecarea lor trebuie întelese în termeni de transformare si descoperire a semnificatiei lor inconstiente. Pacientul, pe masura ce isi da voie sa se deschida, vorbeste despre ceea ce il preocupa/sperie/ingrijoreaza gradual, uitandu-se de data aceasta la toata problemática vietii sale din acel moment, in lumina vindecatoare a relatiei terapeutice. Pas cu pas, alaturi de psihoterapeut el descopera mijloacele prin care potentialul autonomiei sale poate deveni realizabil.
Pornind de la ideea ca orice simptom ascunde o drama sufleteasca si ca acel simptom va persista atat timp cat acea drama nu va fi consumata, inteleasa atat intelectual cat si afectiv, integrata, psihoterapia psihanalitica nu acorda atentie simptomelor, ci sentimentelor, gandurilor, dorintelor asociate acestora. Provocarea celor doi, a psihoterapeutului si a pacientului sau, este aceea de a aduce la lumina aceste mecanisme care stau in calea implinirii, va elibera mintea pacientului de vechile inhibiții și va face loc pentru noi alegeri.
Pretextul terapiei este asadar, in general, o cerere de vindecare. Iar vindecarea inseamna in mare masura reinstalarea sau/si descoperirea sensului.
IN CE CONSTA O SEDINTA DE PSIHOTERAPIE?
In cadrul sedintelor de psihoterapie pacientul este incurajat sa vorbeasca liber, fara cenzura, despre tot ceea ce-i trece prin minte. Aceasta modalitate de verbalizare a gandurilor si fantasmelor se numeste asociere libera si constituie regula principala in psihoterapia psihanalitica. Asocierea libera faciliteaza accesul pacientului catre cauzele conflictelor inconstiente care produc simptomatologia manifesta.
O sedinta de psihoterapie individuala de exemplu, dureaza 45 minute si se desfasoara o data sau de mai multe ori pe saptamana conform intelegerilor contractuale stabilite la inceputul tratamentului intre psihoterapeut si pacient.
Ce se intampla la prima sedinta?
In cadrul primei intalniri psihoterapeutul va face o evaluare initiala a motivelor care l-au adus pe pacient la cabinet: problema, asa cum este vazuta ea de catre pacient, simptomele, situatia prezenta a acestuia.
In continuare, vor fi sunt discutate aspecte care urmaresc structurarea cadrului therapeutic, adica modalitatea de lucru indicata (individuala, de cuplu sau de grup), frecventa si durata sedintelor, reguli generale (punctualitate, absenta sau reprogramarea sedintei, conditii de plata, confidentialitate).
Prima sedinta este o sedinta de evaluare reciproca: pacientul evalueaza daca va putea lucra in metoda propusa de psihoterapeut cat si daca exista acea “chimie” cu psihoterapeutul. La randul sau, psihoterapeutul evalueza daca problemática adusa de pacient se preteaza felului propriu de a lucra. Dincolo de tehnica si experienta terapeutului, relatia care se stabileste intre terapeut si pacient este una dintre eleméntele fundamentale ale vindecarii, de aceea este de dorit sa-i fie acordata o mare atentie.